Organisera dina mappar

I stället för att lägga tid på att leta upp sajter du vill besöka ofta är det både tidsbesparande och praktiskt att skapa direktlänkar till sidorna i den webbläsare du använder. Hur du lägger till, hanterar och organiserar dina bokmärken beror på webbläsare och använder du flera webbläsare kan du importera olika bokmärken.

Skapa mappar

De flesta har flera bokmärken och för att göra det enkelt att komma åt dem kan du med fördel skapa olika mappar. Mapparna kan i sin tur organiseras i kategorier och underkategorier, där exempelvis DIY-tips, Foton, Inredning, Trädgård, Arbete och Privat kan vara huvudkategorier och Tapetsering/Målning (DYI-tips), Naturfotografering (Foton), Trender (Inredning), Växthus (Trädgård), Lediga kontorslokaler (Arbete) och Försäkringar (Privat) kan vara underkategorier.

För att du ska kunna synkronisera bokmärken behöver du ett Google-konto. Mappar skapas genom att du klickar på bokmärkesfältet och sedan ”Lägg till mapp”. När du har skapat det antal mappar du vill ha för tillfället kan du även lägga till en slags miniatyrbilder för att snabbare kunna navigera mellan bokmärkena. Tar du bort eller flyttar bokmärket gör du det även med befintlig sida eftersom alla bokmärken är kopplade till en ny sida (eller vy).

Bokmärken för dina intressen

För den som är intresserad av inredning och möbler kan exempelvis Allt i Hemmet, Buildor och Vi i Villa vara inspirerande bokmärken. Samma sak gäller för den som söker lediga lokaler eller vill ha idéer till sitt eget kontor, där exempelvis sajterna coworking stockholm och Hemnet är bra och populära inspirationskällor.

Skapar du flera grupper med exempelvis huvudkategorier och underkategorier är det viktigt att gå igenom mapparna med jämna mellanrum eftersom webbsidor kan ändras, flytta eller helt försvinna. Skapar du ett antal huvudkategorier kan du lägga dem synliga i Bokmärkesfältet (som ibland kallas Favoriter), för att lägga till flera underkategorier i efterhand. Underkategorierna behöver alltså inte synas i Bokmärkesfältet, utan dem kommer du åt genom att gå in via respektive huvudkategori.

Bokmärken i PDF och Acrobat

Samtidigt som en PDF-fil skapas genereras ett bokmärke för filen. Det sker automatiskt och ofta är dessa bokmärken taggade, vilket gör att de går att använda när du vill redigera ditt PDF-dokument.

I Acrobat går det att ställa in målsidan för bokmärket i samband med att bokmärket skapas (i annat fall är målsidan den som är öppen då bokmärket skapas). Du kan också skapa en grupp med bokmärken och lägga till önskade målsidor i efterhand. Bokmärkena kan sedan användas för att markera en plats i ett dokument alternativt för att switcha mellan olika markerade platser.

– För att skapa bokmärken för bildinnehåll: markera önskat område genom att forma en rektangel.

– För att skapa bokmärken för textinnehåll: markera önskad textmassa för att skapa en etikett.

– För att skapa eller redigera bokmärkets namn: klicka på Bokmärkeshanteraren och fyll i namnet.