Ta uppdrag med chattappar och fakturering

Om du är egenanställd men ändå behöver fakturera för ditt arbete kan det kännas svårt att komma igång. Samtidigt kan du behöva kommunicera med dina uppdragsgivare när du jobbar hemifrån, vilket många gör nu under coronatider. Som tur är finns det många tjänster och produkter som du kan använda för att kommunicera och tjäna pengar på ett effektivt sätt.

Med Frilans Finans kan du fakturera även om du inte har något eget företag. Frilans Finans är snabbast på hela marknaden på att betala ut lön och har hittills hjälpt över 70 000 egenanställda att fakturera utan något företag. Du slipper betala dolda eller fasta avgifter, och endast 6 % dras av från fakturabeloppet.

Chatta med kunder och uppdragsgivare

För att enkelt kommunicera när du jobbar hemifrån kan du använda dig av chattklienten mIRC. Programmet är skapat av utvecklaren Khaled Mardam-Bey och är en välanvänd och populär Windowsklient som används till chattprotokollet IRC. Det blev populärt då det gav möjligheten till användarna att skriva sina egna skript. Nu finns det många avancerade funktioner som gör det möjligt för användarna att använda sockets, DLL-filer, hash-tabeller och COM-objekt. Exempel på skript som kan skrivas är att låta klienten göra saker per automatik eller när den blir tillsagd, ungefär som en robot. En del användare har skrivit skript som övervakar chattrum och som slänger ut användare om de använder ett grovt eller förolämpande språk. För den som vill prova mIRC går det att ladda ner en shareware-licens som är aktiv i en månad med full funktionalitet. mIRC används av organisationer och individer som delar, spelar, kommunicerar och arbetar med varandra på de så kallade IRC-nätverken runt om i världen.

Det finns många olika chattappar förutom mIRC du kan använda i ditt frilansarbete. Google Hangouts är ett standardprogram i alla Androidmobiler och går även att använda i datorn. Hangouts är kopplat till ditt Google-konto så du kan logga in på telefonen, datorn och surfplattan och ha alla dina kontakter och meddelanden tillgängliga. En annan välkänd chattapp är Whatsapp som skiljer sig från Hangouts på många sätt. Den är inte knuten till ett konto utan i stället kopplad till ditt mobilnummer. Du loggar in med ditt telefonnummer och kan därför endast chatta med en telefon i taget.

Arbeta som egenanställd

Frilans Finans startades för 20 år sedan och har sedan dess utvecklats snabbt. Bland de som utnyttjar företagets tjänster finns byggentreprenörer, jord- och skogsbrukare och vård- och omsorgskonsulter. Fler och fler vill arbeta åt sig själva och ha mer flexibla arbetstider och uppdrag. Arbetsformen kan leda till bättre anställningstrygghet då det ofta går att ta flera parallella uppdrag som också kan ge en ökad kompetensutveckling.

Bland egenanställda går att räkna frilansare, de som har extrajobb utöver andra anställningar utan att ha eget företag och personer som har tidsbegränsade uppdrag. I Sverige kan vi komma att se många aktörer som vill ge tjänster till egenanställda. Här kan egenanställningsbolagen till exempel erbjuda redovisning, fakturering och mer.