Begrepp – mIRC och bokmärken

Att datavärlden är full av begrepp och termer som många av oss sällan vet vad de betyder är ett faktum. Förkortningar är ett signum för IT-branschen och när det kommer till användarvänliga programvaror är mIRC och bokmärken väl omtalade begrepp. Men vad innebär de?

Vad är mIRC?

Det var den Jordanienfödde akademikern Khaled Mardem-Bey som, parallellt med sina studier i kognitiv beteendevetenskap, påbörjade utvecklingen av datorprogrammet som sedermera skulle gå under namnet mIRC. Året var 1994 och internet var ett tämligen nytt fenomen, vilket intresserade Mardem-Bey. Han tyckte att den tidens IRC; som är det kommunikationsprotokoll som används för att möjliggöra chatt mellan personer i nutid över nätet, inte var tillräckligt användarvänligt. Samtal på nätet sker i vad som kallas för kanaler och för att få access till dessa måste användarens klient ställas in på rätt IRC-server. Mardem-Bey ville ta fram ett program som lät användaren kommunicera utifrån sin egen instinkt istället för det förprogrammerade upplägget.

Khaled Mardem-Bey utvecklade sin IRC-klient i samarbete med Windows, vilket så klart öppnade dörren till en gigantisk marknad. mIRC lanserades på prov 1995 och datorprogrammet blev en succé på direkten. Det är än idag ett av de mest använda runt om i världen. Den kanske främsta orsaken till programmets framgång är det användarvänliga upplägget där användaren efter egen förmåga konfigurerar funktioner. I mIRC kan chattens deltagare helt själv konfigurera saker som vänlistor och textstorlek och dessutom sända över filer. Klienten har även SSL kryptering, vilket innebär att kommunikationen håller sig endast mellan chattens deltagare.

Bokmärken på webben

På nätet används så kallade bokmärken, vilka är en länk till en bestämd webbsida (eller webbplats) som sparas. Länken hamnar i en användares länkbibliotek och det är med andra ord möjligt att ha ett enormt stort antal med bokmärken. Därför är det också av stor vikt att ha koll på de olika länkarna i biblioteket, vilket smidigt kan göras genom att ordna bokmärkena i ämnen eller kategorigrupper. För att komma till bokmärkena måste menyn i webbläsaren öppnas och beroende på vilken webbläsare det rör sig om kan bokmärken även benämnas ”favoritsidor”. Om en användare använder sig av Internet Explorer och spar bokmärken i denna webbläsare är det dock möjligt att importera sina sparade länkar från en annan webbläsare som till exempel Google Chrome.

IT-branschen – en säker yrkesframtid

Att välja studier inom IT är ett tämligen säkert kort för dig som vill vara garanterad jobb i framtiden. En del utbildningar har höga krav för att komma in, men det finns andra vägar att gå utöver dina slutbetyg. Du kan till exempel satsa på högskoleprovet 2019, vilket kan ge dig behörighet samt uppfylla kraven för att komma in på din drömutbildning. Ta hjälp av professionell online coaching för att skapa de bästa förutsättningarna för ett riktigt bra provresultat! Det finns inget som tyder på att utvecklingen inom områden som till exempel IRC skulle gå ner; tvärtom är datorprogram som mIRC under ständig utveckling. Nya yrken uppkommer dessutom i samband med att nya IT-tekniker utvecklas, vilket är ytterligare argument till att studera inom detta fält.