Internet Explorer

När internet ännu var i sin linda och människor inte hade tillgång till webbläsare på bred front var Internet Explorer en viktig pionjär som såg till att nya grupper tog sig ut på nätet. Det var företaget Microsoft – grundat av IT-miljardären Bill Gates – som såg till att Internet Explorer blev något som alla datoranvändare kände till. Eftersom Microsoft och deras operativsystem Windows snart blev världsledande för PC var det inte så konstigt att Internet Explorer snart hade miljoner användare eftersom webbläsaren kom som standardval i deras operativsystempaket. Även om det gick att ladda ned och installera andra webbläsare vande sig många vid Explorer och beslöt sig för att behålla det.

 

Den första versionen av Internet Explorer släpptes redan 1995. Det var en period av kraftig utvidgning av internet eftersom nätet tidigare hade varit förbehållet människor med god datorvana. Det krävdes en viss kunskap inom programmering och kodning för att kunna dechiffrera det tekniska språket och dra nytta av nätets alla fördelar. Med Internet Explorer förändrades det eftersom Microsoft hade lagt ned mycket tid på användarvänlighet även för grupper av människor som inte hade någon tidigare erfarenhet av dator. Det gjorde att det var en intuitiv webbläsare som var enkel att använda för alla.

Hands typing on laptop keyboard.

 

Internet Explorer fortsatte sedan att uppdateras i ständigt nya versioner. Internet Explorer 2.0 kom redan samma år – 1995 – som den första versionen och det visade i vilken snabb takt som Microsofts programmerare arbetade. Året därpå kom också den tredje versionen och så fortsatte det med i snitt en lansering per år ända fram till tidigt 2000-tal. Då var det något glesare mellan uppdateringarna och den sjunde versionen kom först 2006. Numera har Internet Explorer tappat marknadsandelar till andra webbläsare som Google Chrome och Mozilla Firefox, vilket har gjort att Microsoft har beslutat sig för att lansera en ersättare till Explorer: Microsoft Edge.

 

Även om Internet Explorer nu kommer att fasas ut lär många människor ha kära minnen av webbläsaren som introducerade internet på bred front. Internet har sett till att det har blivit lättare att få tillgänglig information på bara några sekunder. Det går exempelvis att hitta information om och verk av konstnärer som Madeleine Pyk på nätet.