Microsoft Edge

Microsoft Edge är en webbläsare lanserad av Microsoft i samband med att de släppte den senaste versionen av deras operativsystem, Windows 10. I och med detta ersätter den sin föregångare Internet Explorer som den förvalda webbläsaren i Windows. Några av de användare som har använt den nya webbläsaren ser den dock inte som en ersättare till Internet Explorer, utan snarare som en ny start för Windows. Internet Explorer hade börjat kännas tung och gammal, med åratals utveckling och uppdateringar bakom sig, och för många var Edge en nytt blad i Windows webbläsarhistoria, ett som var mycket efterlängtat.Microsoft_Edge_logo.svg

Det Edge erbjuder användarna, förutom ett nytt, rent gränssnitt som på många sätt påminner om Google Chrome, är en rad nya funktioner. En av dem är den röststyrda assistenten Cortana, som tidigare har funnits som en funktion till exempel i Windows Phone, men som nu också kan användas i webbläsaren i datorn. En annan ny funktion är att man kan skriva anteckningar direkt på olika webbsidor, och sedan dela dessa med vänner via till exempel mejl och sociala medier.

Något annat som är nytt för Edge är att det är en webbläsare som är anpassad till och tillgänglig för alla Windows plattformar som idag har tillgång till internet. Förutom att man kan surfa på nätet med Edge på sin laptop och stationära dator kan man alltså också göra det på sin smartphone och sitt Xbox One. Microsoft har med andra ord insett att alla idag har en smartphone i fickan, och använder den till allt från att ringa till att betala sina räkningar och lyssna på ljudböcker.

Microsoft Edge har generellt fått bra kritik. Webbläsaren har bland annat hyllats för sin prestanda, och har sagts vara ”otroligt lovande” och ”en mycket bättre webbläsare än Internet Explorer någonsin var”. Webbläsaren har dock även fått kritik. Vissa menar till exempel att webbläsaren inte är användarvänlig och har en undermålig design. Möjligen är det detta som återspeglas i det låga antalet användare: endast 2 procent av världens datoranvändare använder sig av den nya webbläsaren. Inte ens bland de som använder Windows 10 är den andelen särskilt hög: den nådde sin höjdpunkt på 20 procent, men sjönk sedan till 14 procent.