mIRC med bokmärken

Förkortningen IRC står för ”Internet Relay Chat” och är ett kommunikationsprotokoll som används för att kommunicera med text i realtid över internet. En av de mest populära klienterna som använder IRC är mIRC, som skapades av Khaled Mardam-Bey, en mjukvaruutvecklare från Jordanien.

mIRC

Khaled Mardam-Bey började utveckla mIRC medan han studerade på University of Westminster i London, år 1994. IRC användes då främst via shell-baserade klienter. Khaled Mardam-Bey ansåg att detta var ett mindre intuitivt sätt att bruka IRC och bestämde sig för att skapa en klient som gjorde IRC mer åtkomligt och roligt att använda. Samtidigt ville han behålla de tekniska aspekterna. I början var det avsett som ett enkelt litet projekt, men populariteten hos mIRC växte lavinartat och utvecklades sedan till ett heltidsjobb för Mardam-Bey.

Kundundersökningar

För att undersöka hur väl mIRC tas emot av användarna har man gjort olika kundundersökningar, bland annat på TrustPilot där mIRC har fått ett bra betyg. Ett annat företag som arbetar med undersökningar är questback som tillhandahåller lösningar som gör det möjligt att samla in feedback från kunder, medarbetare och andra aktörer på ett enkelt sätt.

Funktionalitet

Chattklienten mIRC kan användas på Windows för att kommunicera med andra användare på IRC-nätverk över hela jorden. Det som gör mIRC så enkelt att använda är dess rena gränssnitt, med många olika funktioner. Bland dessa finner man vänlistor, SSL-kryptering, notifikationer och möjligheten att lägga till bokmärken eller favoriter.

mIRC har också ett kraftfullt skriptspråk bakom kulisserna. Detta språk, som kallas MSL eller ”mIRC Scripting Language”, gör det möjligt för användare att automatisera mIRC. Man kan också skapa applikationer med många nya funktioner, som att spela spel eller att nätverkskommunikation. Andra funktioner i skriptspråket gör det möjligt att använda sockets, DLL-filer, hash-tabeller och COM-objekt.

En annan positiv egenskap hos mIRC är dess aktiva utvecklare, som hela tiden förbättrar klienten med ny teknologi. Denna utveckling har pågått under två decennier. På hemsidan för mIRC kan man se de senaste funktionerna som har lagts till.

Använda mIRC och lägga till bokmärken

För att kunna börja använda mIRC behöver man först ladda ner och installera klienten. mIRC ges ut som en shareware-licens, som är aktiv i 30 dagar. Det går fortfarande att använda programmet efter denna tid. Man startar programmet genom att dubbelklicka på ikonen. Efter att man klickat på ”Connect” kan man skriva in sina uppgifter och därefter koppla upp sig till den server man valt.

När man har kopplat upp sig till servern, kommer det upp ett nytt fönster med titeln ”mIRC Favorites”. Här kan man lägga till bokmärken till sina favoritkanaler. När man har lagt till ett bokmärke kan man välja det och sedan klicka på ”Join” för att gå med i den kanalen. Därefter är det bara att börja chatta med de andra deltagarna.