mIRC

MIRC är en klient för chattprotokollet IRC för Windows. IRC står för Internet Relay Chat.

I grunden är det ett datorprogram som Khaled Mardam-Bey har skapat. Det är också en av de mest populära klienterna. Programmet har nått en särställning som innebär att det dominerar totalt i dessa sammanhang. Det är händer, och är inte alls ovanligt, att begreppen mIRC och IRC förväxlas.

 

I början
Under den första tiden efter det att programmet lanserats var det inte omtyckt bland användare som hade andra klienter. Problemet var att mIRC på egen hand introducerade ett sätt att skicka text med olika färg och attribut. Alltså attribut som fet, kursiv eller understruken text som på andra klienter såg ut som konstiga tecken. På grund av mIRC dominans har de flesta andra klienter tvingats anpassa sig till mIRC. MIRC: s teckenkoder är mer eller mindre standard på IRC nu för tiden.

Vector chat icons

Vector chat icons

 

Mera fördelar…
För den som är kunnig finns möjligheten med mIRC att göra egna scripts. Scripts som låter klienten göra saker automatiskt. Det kan också handla om att utföra kommandon när klienten får ett sådant kommando. Det har exempelvis utvecklats script som är skrivna i MSL med en intention att ett chattrum övervakas automatiskt. För det fall en användare använder sig av ett grovt språk i chattrummet så slängs användaren ut.

 

Egna script
Just det att programmets skriptspråk medger att användarna tillåts skriva egna skript är en av framgångskriterierna för mIRC. Dessa skript som användarna skapar lägger till funktioner eller ändrar mIRCs utseende. Med tiden som gått så har det utvecklats en mängd avancerade funktioner i skriptspråket. Det innebär att användaren numera har möjlighet att använda DLL-filer, sockets, COM-objekt, hash-tabeller och annat. Endast fantasin sätter gränser.

 

Shareware
MIRC ges ut som en shareware-licens under 30 dagars prövotid. Programmet är dock fortfarande fullt funktionellt efter prövotiden. För den som vill lära sig hur man använder mIRC kan se en video genom att klicka på länken.