Mozilla Firefox

Mozilla Firefox är en populär webbläsare som är fri att ladda ned och som baseras på öppen källkod. Den finns idag till operativsystem som Android, Linux, Mac OS X och Microsoft Windows, och den finns översatt till mer än 70 olika språk.

Firefox har en lång historia, då webbläsaren började som en experimentell gren av Mozilla, ett projekt som drevs av Dave Hyatt, Joe Hewitt och Blake Ross. Mozilla var i sin tur en utveckling av webbläsaren Netscape Navigator. Mozilla var då ett monolitiskt allt-i-allo-program, och det de tre skaparna av Firefox ville göra var att splittra det programmet till flera, självstående program. På så sätt skapades inte bara webbläsaren Mozilla Firefox, utan också e-postklienten Mozilla Thunderbird, IRC-klienten ChatZilla och en kalenderapplikation som de kallade SunBird. Den första versionen av Firefox som släpptes för allmänheten, Firefox 1.0, hade den 20 oktober 2005 laddats ned sammanlagt 100 miljoner gånger. Det gör Mozilla Firefox till ett av de mest spridda programmen någonsin som är byggda på öppen källkod. Den 29 september november samma år släpptes versionen Firefox 1.5, och den laddades ned över 2 miljoner gånger bara under det första dygnet. Detta rekord försökte skaparna av Firefox själva slå när de den 17 juni 2008 släppte version 3.0. De kallade dagen för ”Download Day”, och det man ville uppnå var att Firefox skulle bli den mest nedladdade programvaran under 24 timmar någonsin. De lyckades i alla fall slå sitt tidigare rekord med råge, då webbläsaren laddades ned 8 miljoner gånger under 24 timmar. Firefox kan med andra ord sägas vara ett framgångsrikt projekt. Om du själv leder ett projekt som du vill ska vara framgångsrikt, kan du förbättra din kompetens genom att gå på Addskills projektledarutbildning.800px-Phoenix_0.1

Firefox har genom åren genomgått en rad namnbyten. När webbläsaren först släpptes 2002 kallades den för Phoenix. Detta ledde dock till klagomål från företaget Phoenix Technologies, och namnet justerades därför 2003 till Firebird. Inte ens ett år senare bytte man dock namn på webbläsaren igen, denna gång självmant för att undvika förväxling med FirebirdSQL, ett annat projekt som baserades på öppen källkod.

En stor anledning till att Firefox har blivit så populär som webbläsare är de tillägg som användare kan installera. Dessa kan utöka och förbättra webbläsarens funktioner på olika sätt, till exempel genom att blockera annonser.