Opera

800px-Håkon_Wium_Lie

Opera är en webbläsare som utvecklades och utvecklas av det norska företaget Opera Software ASA. Webbläsaren har blivit känd för att ha varit först med vissa funktioner som andra webbläsare senare adopterat, till exempel popup-blockerare, flikar och privat surfning.

Operas historia började år 1994, som ett forskningsprojekt vid Norges största telekomföretag, Telenor. Ett år efter att projektet inleddes förgrenades det dock, och blev ett eget företag under det tidigare nämnda namnet Opera Software ASA. Den första versionen av Opera som släpptes för allmänheten var version 2.0, som släpptes år 1996. Denna version var endast kompatibel med Microsoft Windows. Opera skilde sig från andra webbläsare på det sättet att de tidigare versionerna av webbläsaren i första hand inte var gratis. Upp till och med Opera 4.0 kunde man bara prova Opera under en viss tid, innan man var tvungen att köpa webbläsaren. Detta ändrades från och med Opera 5.0, då man skapade en gratisversion, men den finansierades med hjälp av reklam. Inte förrän i version 8.50 togs reklamen bort helt även från gratisversionen. (Operas intäkter kommer nu istället från Google, som har ett kontrakt med webbläsaren som innebär att Google är dess standardsökmotor.) Att ha en gratisversion av ett program, med begränsade funktioner eller andra negativa aspekter jämfört med den fulla programvaran, är däremot inte ovanligt när det gäller många andra datorprogram. Man kan se det som en form av marknadsföring, eftersom de fulla versionerna ofta kostar åtskilliga tusenlappar, vilket kan skrämma bort potentiella kunder från att prova programmet. Om du planerar att investera i ett nytt, dyrt datorprogram, och behöver ett extra tillskott av pengar för att ha råd, kan det vara en bra idé att leta igenom dina byrålådor efter gamla guldsmycken. På Guldbrev.se kan du nämligen sälja guld, och på det sättet få råd med både ett och annat datorprogram.

Opera gick inte bara i bräschen när det gäller olika funktioner i webbläsaren, utan också när det gäller vilka plattformar man använder webbläsare på. År 1998 påbörjade till exempel Opera Software ASA ett projekt för att överföra Opera till mobila plattformar med uppkoppling till internet, en marknad som växte snabbt på den tiden. Idag har Opera enligt dem själva 350 miljoner användare över hela världen, och flera mobiltelefoner och handdatorer har Opera som förinstallerad webbläsare.